دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
پرکالری ترین میوه های دنیا
وقتی صحبت از تغذیه سالم به میان می آید، میوه اغلب به عنوان یک ماده غذایی مفید مورد توجه قرار می گیرد. میوه ها ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان های مفیدی را برای بدن فراهم می کنند. با این حال، وقتی صحبت از محتوای کالری به میان می آید، همه میوه ها یکسان نیستند؛ برخی از انواع میوه ها می توانند مقدار زیادی کالری داشته باشند. محققان دریافتند که در حالی که بسیاری از میوه ها کالری نسبتاً کمی دارند، انواع مختلفی وجود دارند که بسیار پر کالری هستند.
در بالای لیست میوه های پر کالری، آووکادو قرار می گیرد. آووکادو از نظر گیاه شناسی به عنوان یک میوه طبقه بندی می شود و یک آووکادوی متوسط حاوی حدود 320 کالری انرژی است. این تا حد زیادی به دلیل محتوای چربی بالای آن است که عمدتاً از چربیهای تک غیراشباع سالم برای قلب تشکیل شده است. در حالی که کالری موجود در آووکادو لزوما چیز بدی نیست، مهم این است که اندازه مصرف آن و مجموعه وعده های غذایی در روز را در رژیم غذایی کنترل کنید.
یکی دیگر از میوه های پر کالری نارگیل است. یک نارگیل می تواند بیش از 650 کالری داشته باشد که اکثر این کالری ها از چربی حاصل می شود. مانند آووکادو، نارگیل سرشار از چربی های اشباع نشده و تک غیر اشباع مفید است. با این حال، حجم زیاد کالری موجود در نارگیل به این معنی است که آنها باید در حد اعتدال مصرف شوند، به خصوص برای کسانی که مراقب وزن خود هستند.
میوه های خشک نیز به دلیل تراکم کالری شان مورد توجه هستند. وقتی میوهها کم آب میشوند، قندهای طبیعی آنها غلیظتر میشوند و بهطور قابلتوجهی میزان کالری در هر سروینگ را افزایش میدهند. به عنوان مثال، یک چهارم فنجان انبه خشک حاوی حدود 100 کالری است، در حالی که تنها 25 کالری در یک چهارم لیوان از انبه تازه وجود دارد. پس علیرغم این که میوههای خشک میتوانند یک میان وعده مغذی و سالم باشند، اما باید میزان آنها را به دقت کنترل کنیم.
یکی دیگر از میوه های پرکالری زیتون است که حاوی حدود 60 کالری در هر ۳۰ گرم است. زیتون دارای چربی بالایی است، و عمدتا اسیدهای چرب سالم و مفید را در خود جای داده است. زیتون بعنوان یک چاشنی در کنار غذا برای کسانی که قصد وزن گیری دارند بسیار مفید و لذیذ است!
توجه به این نکته مهم است که میوه های پرکالری ذاتاً بد یا ناسالم نیستند. در واقع، بسیاری از این گزینههای پر کالری، مواد مغذی و فواید سلامتی ارزشمندی را ارائه میکنند. به عنوان مثال، آووکادو منبع عالی چربی های سالم برای قلب، فیبر و آنتی اکسیدان ها است. نارگیل حاوی اسید لوریک است که با خواص ضد میکروبی و تقویت کننده سیستم ایمنی مرتبط است .
مهم ترین نکته این است که مراقب اندازه وعده های مصرف میوه ای باشید و از این میوه های پر کالری به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل استفاده کنید. برای افرادی که سعی در کاهش وزن یا مدیریت کالری دریافتی خود دارند، ممکن است لازم باشد که وعده های پر کالری میوه ها را محدود یا در صورت امکان جایگزین های کم کالری تری را انتخاب کنند.
وقتی صحبت از میوه می شود، تنوع را فراموش نکنید. در حالی که برخی از میوه ها نسبت به بقیه دارای کالری بیشتر یا کمتری هستند، اما همه میوهها پروفایلهای تغذیهای منحصربهفرد و فواید سلامتی به خصوصی دارند که با درک آن و مصرف میوه های متنوع می توان از تمام خواص سلامتی و خوشمزگی آنها بهره مند شد!/ف.نوروزی فرد
«زهرا مغدانی» کارشناس ارشد گروه تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نظر دهید